Wat is er nieuw in WordPress 5.0

Wat is er nieuw in WordPress 5.0

WordPress 5.0 komt met een aantal behoorlijk grote veranderingen. De grootste is de eerder genoemde op blokken gebaseerde editor, waar we het zo meteen meer over zullen hebben.

Maar WordPress 5.0 markeert ook een verandering in de manier waarop het platform omgaat met de releases. Vroeger kon je rekenen op twee grote WordPress-releases per jaar, met tussendoor volop mini-updates.

Nu is het kernteam van WordPress van plan om af te stappen van dat geplande releasemodel. Het idee is dat door de druk van vooraf bepaalde deadlines weg te nemen, het platform grotere sprongen kan maken en we geen updates zullen krijgen die het gevoel hebben dat ze geen zinvolle inhoud bevatten.

Afgezien daarvan zijn hier een paar van de andere belangrijke wijzigingen die WordPress 5.0 tot een zeer interessante upgrade maken:

  • De focus van het platform verschuift naar een meer intuïtieve site-bouwervaring. WordPress loopt al voorop wat betreft marktaandeel. En door de functionaliteit voor het bouwen van WordPress-sites te verbeteren, wil het team van WordPress dat marktaandeel behouden tegen de opkomst van gehoste website-bouwers zoals Visual Composer en Elementor.
  • Enkele verbeteringen aan de WordPress Rest API. De WordPress Rest API helpt ontwikkelaars om meer functie rijke producten te maken door het gemakkelijker te maken om gegevens van jouw website te verzenden en op te halen. Deze update betekent dat ontwikkelaars gemakkelijker applicaties kunnen maken met het platform als framework.
  • Het maken van aangepaste thema’s wordt eenvoudiger. In het verleden had je op zijn minst een eenvoudige ontwikkelachtergrond nodig om een ​​WordPress-thema samen te stellen. Met Gutenberg wordt het maken van thema’s veel toegankelijker dankzij blokken.
  • Plug-ins voor het maken van pagina’s kunnen enige relevantie verliezen. Er zijn veel fantastische tools voor het maken van pagina’s die je met WordPress kunt gebruiken. Gutenberg zal misschien in het begin geen match voor je zijn als je al gebruik maakt van een premium builder zoals Elementor. Maar het kan op lange termijn misschien wel een optie zijn om te overwegen.

Wat de blokken editor voor jou kan betekenen

De lancering van Gutenberg betekent dat je kennis moet maken met een geheel nieuwe bewerkingservaring.

Nog een belangrijk ding is dat je geen genoegen hoeft te nemen met de standaard set functies die met Gutenberg komt. Er zijn al een reeks add-on-plug-ins die met Gutenberg werken om extra bouw functies te leveren.

Bekijk bijvoorbeeld Otter Blocks, deze voegt een flink aantal nieuwe blokken aan Gutenberg toe. Inclusief: services, prijzen, getuigenissen, Google Map, pictogrammen voor delen, cirkeldiagram, kennisgeving, klikken om te tweeten en meer.

Gutenberg heeft ook invloed op thema’s en plug-ins

Afgezien van je eigen bewerkingservaring, brengt Gutenberg ook belangrijke wijzigingen aan in veel van je favoriete plug-ins en thema’s. We zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk de opkomst zien van veel Gutenberg-vriendelijke thema’s, die zullen worden ontworpen om te profiteren van alle nieuwe functies die de editor biedt.

We hebben al een aantal interessante thema’s gezien die zijn uitgebracht, zoals Atomic Blocks en zelfs het nieuwe standaardthema, Twenty Nineteen, die hun Gutenberg-eerste focus verkondigen. En bestaande thema’s zijn ook niet traag met het intergeren van Gutenberg. Populaire thema’s zoals Neve en Hestia zijn nu al compatibel met Gutenberg.

Op dezelfde manier zul je wijzigingen gaan krijgen met enkele van je favoriete plug-ins. Veel plug-ins werken rechtstreeks samen met de WordPress-editor, of dat nu is om nieuwe functionaliteit toe te voegen of om shortcodes op te nemen. Die plug-ins moeten Gutenberg-compatibel worden, tenzij ze een groot deel van hun gebruikers willen verliezen. Over een aantal jaar is het misschien zelfs gebruikelijk om plug-ins te vinden die alleen Gutenberg ondersteunen.

DEEL:

Facebook
Twitter
LinkedIn